Nastopila je prava zima, temperature so se povsod po Sloveniji spustile pod ledišče. Za živali bo zelo težko. Hišni ljubljenci večinoma ne želijo ven za kaj več kot za nujnih nekaj minut. Pse zaščitimo z zimsko oblekico.

Še posebno mrzlo bo v višjih predelih, kjer se bodo temperature spustile tudi do -15 ali še nižje. Vemo, da mnogi psi živijo nezaščiteni, brez izoliranih ut, da so nekatere muce ostale same na visokih pobočjih, kjer so nekateri vikendaši odšli v dolino in živali pustili same. Kozolci so prazni, v njih ni več sena, da bi si lahko same našle zavetje.

Tudi divje živali v mrazu trpijo. Energijo potrebujejo predvsem za gretje telesa, da preživijo. Psi naj bodo na povodcih, naj v svoji igri in z nagonom ne preganjajo divjih živali. S tem jih tako oslabijo, da lahko poginejo.

Pri 20 stopinjah pod ničlo začnejo živalim zmrzovati tačke, uhlji. 

Pomagamo lahko s hrano, vodo in predvsem taoo, da pripravimo izolirana zavetja iz stiroporja in stirodurja. Odprimo drvarnice, lope, kletna okna. 

Za izdelavo hiške iz stiropora ali stirodura potrebujemo slabe pol ure. Vanje dajmo slamo ali seno, na vratca pa ” zaveso”, da prestreže veter in vlago v zraku. 

Z malimi dejanji lahko rešimo življenje. Danes ponoči ( sreda) bo še hladneje kot včeraj.

Mojca Furlan

Dostopnost